Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Švédsko pošle na Ukrajinu zbrane a muníciu za 630 milónov eur

Dôvodom, prečo naďalej podporujeme Ukrajinu, je ľudskosť a slušnosť. Rusko začalo nezákonnú, nevyprovokovanú a neospravedlniteľnú vojnu... Rusku nemožno dovoliť, aby túto vojnu vyhralo." povedal švédsky minister obrany Pal Jonson.

20.02.2024 15:28
Sweden Ukraine military aid vojenska pomoc Foto:
Na snímke zľava švédsky minister obrany Pal Jonson, švédsky premiér Ulf Kristersson a ministerka financií Elisabeth Svantessonová informujú o novom balíku pomoci pre Ukrajinu počas tlačovej konferencie na vojenskej základni v Štokholme v utorok 20. februára 2024.
debata

Švédsko poskytne Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote 632 miliónov eur. Oznámil to v utorok švédsky minister obrany Pal Jonson

„Dôvodom, prečo naďalej podporujeme Ukrajinu, je ľudskosť a slušnosť. Rusko začalo nezákonnú, nevyprovokovanú a neospravedlniteľnú vojnu… Rusku nemožno dovoliť, aby túto vojnu vyhralo.“ povedal Jonson. Podľa jeho slov ide dosiaľ o najväčší švédsky balík pomoci pre Kyjev.

Ukrajina bráni nielen svoju slobodu, ale aj slobodu celej Európy.
švédsky minister obrany Pal Jonson

V poradí 15. balík vojenskej pomoci spĺňa niektoré z najnaliehavejších potrieb Ukrajiny, dodal šéf švédskej obrany. Ide o delostreleckú muníciu, mobilný systém protivzdušnej obrany RBS70, protitankové rakety a granátomety a desať hliadkových člnov CB90.

Novú vojenskú podporu oznámila švédska vláda tesne pred druhým výročím ruskej invázie na Ukrajinu. Od jej začiatku poskytol Štokholm Kyjevu vojenskú pomoc za viac ako 30 miliárd švédskych korún (zhruba 2,7 miliardy eur).

„Ukrajina bráni nielen svoju slobodu, ale aj slobodu celej Európy. Švédsko bude stáť na strane Ukrajiny tak dlho, ako to bude potrebné,“ dodal švédsky minister obrany.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Švédsko #Ukrajina #vojenská pomoc #Putinova vojna