Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Polovica republikánov sa utrhla Trumpovi z reťaze. Schválili kľúčovú pomoc Ukrajine

Horná komora amerického parlamentu schválila vojenskú pomoc Ukrajine, ktorá môže rozhodnúť konflikt. Balík pomoci totiž obsahuje zbrane a nevyužitú techniku v hodnote 61 miliárd dolárov, čo je ročný rozpočet Ruska na celú armádu, vesmírny program a zbrojenie dohromady.

13.02.2024 18:00 , aktualizované: 14.02.2024 10:05
Election 2024 Trump Foto: ,
Kandidát na prezidenta USA Donald Trump za Republikánsku stranu je proti pomoci Ukrajine, no čoraz viac republikánov ho ignoruje.
debata

Senát amerického Kongresu schválil balík pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan v celkovej hodnote 95,34 miliardy dolárov. Zatiaľ však nie je jasné, kedy bude o balíku rozhodovať Snemovňa reprezentantov – dolná komora amerického parlamentu. Tú tesne ovládajú republikáni a bez sprísnenia režimu na hraniciach USA s Mexikom uvedený balík zatiaľ odmietajú.

Televízia NBC spresnila, že za balík hlasovalo 70 senátorov a 29 ich bolo proti (28 republikánov, jeden demokrat). Z balíka pomoci má ísť Ukrajine vo forme techniky a zbraní za 61 miliárd dolárov, Izraelu 14 miliárd, deväť miliárd na humanitárne účely na palestínskych územiach a takmer päť miliárd na podporu spojencov USA v indicko-tichomorskom priestore.

Trumpov učeň a blokátor pomoci Johnson

Predseda snemovne Mike Johnson z Republikánskej strany už v pondelok avizoval, že ani v prípade schválenia balíka v Senáte nepredloží toto opatrenie na hlasovanie v dolnej komore Kongresu. „Zákon o zahraničnej pomoci v Senáte mlčí k najpálčivejšej záležitosti, ktorej čelí naša krajina,“ povedal Johnson, žiadajúc sprísnenie režimu na hraniciach.

Johnson, ktorí otvorene priznal, že každý krok telefonicky konzultuje s Trumpom, však vo svojom vyhlásení klamal. Rovnakú pomoc Ukrajine a zároveň aj sprísnenie režimu na hraniciach s Mexikom toriž obsahoval predchádzajúci návrh zákona, ktorí však Johnsova republikánska strana v hlasovaní minulý týždeň odmietla z doteraz nejasnýcb dôvodov.

Preto menšinová Demokratická strana predložila obratom identický zákon, ale tentoraz bez časti o režime na hraniciach. A ten podporilo 22 zo 48 republikánskych senátorov. Schválený zákon o pomoci Ukrajine tak neobsahoval ani zmienku o situácii na hraniciach s Mexikom, práve preto, že to chceli republikáni Mikea Johnsona, takže vo svojom vyhlásení nehovoril pravdu.

Trumpa sa už neboja

Až 22 členov senátu, ktorí v novembri tiež čakajú voľby sa hlasovaním za pomoc Ukrajine, Izraelu a Taiwanu vzpriečili najvyššie postavenému republikánovi Johnsonovi a najmä jeho majstrovi Donaldovi Trumpovi, ktorí je proti akejkoľvek pomoci Ukrajine.

Dunald Trump je zatiaľ stále najpopulárnejší politik republikánov a má silný vplyv na stranu vo volebnom roku, keď sa vyhráža aktívnym politikom, že vo voľbách podporí iba tých, čo hlasujú ako si on praje a ostatných na mítingoch znemožní.

zväčšiť Skica zo súdnej siene, v ktorej sedí Donald... Foto: SITA/AP, Elizabeth Williams
trump Skica zo súdnej siene, v ktorej sedí Donald Trump so založenými rukami vedľa svojej právničky Aliny Habba na federálnom súde v New Yorku, v stredu 17. januára 2024. Trump prehral a musí zaplatiť 84 miliónov dolárov žene, ktorú ohováral a vyhrážal sa jej za to, že ho obvinila zo sexuálneho obťažovania.

Jednou z príčin, prečo Trump stráca rešpekt u vlastných republikánov je, že sa mu geometrickým radom hromadia súdne problémy – nielen civilné žaloby, kde za ohováranie musí zaplatiť 84 miliónov dolárov, ale aj trestné stíhania za zločiny ktoré mál spáchať – od poškodzovania veriteľov, falšovania hospodárskej evidencie a daňové podvody, až po účasť na vzbure – vlastizrade – 6. januára 2021. Vo viacerých prípadoch sa súdne konania blížia do finále a podľa odborníkov, je dokonca pravdepodobné, že do novembrových volieb bude Donald Trump právoplatne odsúdeným zločincom.

Tvrdí to napríklad aj konzervatívny a niekdajší Trumpov priateľ advokát George Conwey, ktorého manželka bola Trumpovou hovorkyňou v rokoch 2016 až 2020. „Vo viacerých prípadoch prebieha odvolacie konanie, ale aj pri akejkoveľk zdržiavacej taktike je možné, že v polovici mája, nanajvýš začiatkom júna bude Donald Trump právoplatne odsúdeným zločincom,“ uviedol Conway pre televíziu CNN.

V polovici mája, nanajvýš začiatkom júna bude Donald Trump právoplatne odsúdeným zločincom," uviedol Conway pre televíziu CNN, ktorého manželka bola Trumpovou prezidentskou hovorkyňou v rokoch 2016 až 2020.

Práve zvyšujúca sa pravdepodobnosť, že Trump nakoniec bude súdne trestaným zločincom, niektorých republikánov ženie k tomu, aby sa od exprezidenta dištancovali a pred voľbami s ním neboli najradšej spájaní. V hlasovaní o pomoci Ukrajine je z pohľadu republikánov dôležité, že za hlasoval aj predseda klubu republikánov a dlhodobo vplyvný senátor Mitch McConell z Kentucky. Ten je v prvej trojke politicky najsilnejších osobnosti v tábore Republikánov. Jeho vzbura proti Trumpovi tak prakticky znamená, že exprezident stratil spojenca v najužšom vedení strany.

Republikáni, ktorý hlasovali za pomoc Ukrajine
Senátor štát, ktorý reprezentuje
John Boozman Arkansas
Shelley Moore Capitová Západná Virgínia
Bill Cassidy Louisiana
Kevin Cramer Severná Dakota
Michael D. Crapo Idaho
Susan Collinsová Maine
John Cornyn Texas
Joni Ernst Iowa
Charles E. Grassley Iowa
John Hoeven Severná Dakota
John Kennedy Louisiana
Mitch McConnell Kentucky
Jerry Moran Kansas
Lisa Murkowski Aljaška
Jim Risch Idaho
Mitt Romney Utah
Mike Rounds Južná Dakota
Dan Sullivan Aljaška
John Thune Južná Dakota
Thom Tillis Severná Karolína
Roger Wicker Mississippi
Todd Young Indiana

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Ukrajina #vojenská pomoc #konflikt na Ukrajine #americký Senát #Putinova vojna