Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Slovensko chce pre vlastnú bezpečnosť popohnať Albánsko a Srbsko do EÚ

Slovensko chce pomôcť krajinám západného Balkánu ako je Čierna Hora, Albánsko a Srbsko, aby sa čo najskôr stali členmi EÚ. Podľa ministra zahraničných vecí Juraja Blanára je to otázka stability regiónu, a teda aj bezpečnosti Slovenska.

06.02.2024 13:49 , aktualizované: 18:33
Juraj Blanár Foto: ,
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár
debata

„V dnešných časoch je obzvlášť dôležité posilňovať partnerstvá s krajinami, s ktorými zdieľame hodnoty a záujmy. Aj preto sme sa zhodli, že je potrebné posilňovať stabilitu, ekonomickú prosperitu i európsku perspektívu krajín západného Balkánu,“ povedal šéf slovenskej diplomacie. V pondelok v Ríme rokoval s ministrami zahraničných vecí krajín neformálneho zoskupenia „Priatelia západného Balkánu“ a západobalkánskych štátov. Hlavnou témou bola podpora zrýchlenia prístupového procesu.

Vieme na vlastnom príklade, že cesta k členstvu v EÚ je náročná, no stojí za tú námahu.
Juraj Blanár, minister zahraničných vecí SR

Blanár pripomenul, že tieto krajiny dostali prísľub členstva v Únii pred vyše 20 rokmi a stále sú vzdialené svojmu strategickému cieľu. „S výnimkou Bosny a Hercegoviny, ktorá má po decembrovom samite o čosi väčšiu šancu na otvorenie prístupových rokovaní, dynamika otvárania a zatvárania kapitol v rámci prístupového procesu Čiernej Hory alebo Srbska i Albánska stagnuje. Chceme preto pomôcť partnerom napredovať rýchlejšie a tak stabilizovať región kedysi zmietaný vojnovými konfliktami. Vieme na vlastnom príklade, že cesta k členstvu v EÚ je náročná, no stojí za tú námahu,“ uviedol Blanár.

Rozširovanie Únie je podľa jeho slov v súlade so záujmom Slovenska prehlbovať partnerskú spoluprácu v hospodárskej i investičnej oblasti. Obchodná výmena so Srbskom už prevýšila miliardu eur, dobre sú etablované slovenské výrobné firmy v Bosne a pokračujú investície aj do oblasti obnoviteľných zdrojov energetiky, uviedol minister.

Blanár absolvoval v Ríme bilaterálne rokovania so srbským ministrom zahraničných vecí Ivicom Dačičom, šéfom diplomacie Čiernej Hory Filipom Ivanovičom a bosnianskym rezortným partnerom Elmedinom Konakovičom. „Zhodli sme sa, že dozrel čas a treba sa spoločnými silami pohnúť dopredu, aby sme sa vyhli frustrácii obyvateľov partnerských krajín. Slovensko sa zasadzuje za vyvážený prístup k integrácii a rovnaký prístup k partnerom z Východného partnerstva únie a západného Balkánu,“ povedal.

Na rokovaní s talianskym ministrom zahraničných vecí Antoniom Tajanim sa Blanár v mene SR poďakoval za nasadenie talianskeho obranného protivzdušného systému SAMP/T, ktorý chráni veľkú časť vzdušného priestoru Slovenska. Požiadal tiež o predĺženie pôsobenia talianskeho vojenského kontingentu na ďalšie obdobie.

Minister sa stretol aj so skupinou zástupcov slovenských krajanov pôsobiacich v Taliansku a Vatikáne v oblastiach športu, vedy a duchovnej služby.

Položením venca k buste Alexandra Dubčeka, ktorá stojí neďaleko Veľvyslanectva SR v Ríme na Bratislavskom námestí od roku 2011, si uctil pamiatku tohto významného slovenského politika, píše komunikačný odbor MZVEZ SR.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Taliansko #Slovensko #Srbsko #Bosna a Hercegovina #Juraj Blanár #Albánsko #minister zahraničných vecí #prístupové rokovania