Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Lietadlo spadlo na rodinnú oslavu. Posledné slová pilota boli, že "stráca motor"

Malé jednomotorové lietadlo sa v piatok zrútilo do oblasti s mobilnými domami na juhovýchode amerického štátu Florida. Zomreli traja ľudia, hoci ich mohlo byť oveľa viac.

02.02.2024 19:00
Florida havária malého lietadla beechcraft Foto: ,
Pohľad zo vzduchu na miesto havárie malého lietadla Beechcraft Bonanza V35 pri ktorom zahynul pilot a dvaja ľudia zo zasiahnutého obytného domu.
debata

„Môžem potvrdiť, že zahynuli traja ľudia. Posádka lietadla, ale aj ľudia v mobilných domoch,“ uviedol Scott Ehlers, šéf hasičov v meste Clearwater.

Lietadlo podľa neho narazilo priamo do jedného domu v lokalite Bayside Waters. Náraz spôsobil požiar, ktorý zničil najmenej tri ďalšie domy. Hasičom sa následne podarilo požiar uhasiť. Obyvatelia ostatných domov neutrpeli žiadne zranenia.

Mayday, mayday, strácam motor…
zväčšiť Tento typ lietadla havaroval na Floride. Pri... Foto: Wikipedia/Peter Bakena
Beechcraft V35 Bonanza AN2132888 Tento typ lietadla havaroval na Floride. Pri nehode zahynul 54 ročný pilot a dve ženy zo zasiahnutého domu, kde mali rodinnú oslavu, no ako zázrakom sedem ľudí bolo na dvore a stihli pred padajúcim lietadlom utiecť.

Z vyšetrovania Federálneho leteckého úradu (FAA) vyplýva, že posledné slová 58 ročného pilota Jemin Patela do rádia boli, že „stráca motor“ a núdzový signál mayday. V tom čase bol Patel s lietadlom v priblížení na dráhu 34 na medzinárodnom letisku Clearwater Air Park, kam hodinu predtým odštartoval z letiska Vero Beach.

Krátko po núdzovom signále pilot blízkého lietadla hlásil riadiacej veži, že Petelov stroj Beechcraft „tvrdo dopadol“ a miesto nehody je v plameňoch.

Lietadlo spadlo na rodinnú oslavu

Priamo zasiahnutý mobilný dom ale i dva susediace napriek rýchlemu zásahu hasičov zhoreli. Floridské médiá infomorvali, že v zasiahnutom dome zomreli dve ženy: Mary Ellen Penderová (54), ktorá tam bola na návšteve a majiteľka domu Martha Perryová (86).

zväčšiť Hasiči dorazili na miesto nehody za sedem... Foto: AP, Rick Renner
Florida nehoda lietadlo požiar Hasiči dorazili na miesto nehody za sedem minút. Z deviatich ľudí na oslave sa siedmym podarilo včas utiecť pred padajúcim lietadlom a následným požiarom.

Podľa správy hasičov, ktorú citujú miestné médiá, bolo v inkriminovanom dome spolu až deväť ľudí na rodinnej oslave. No zhodou okolností až sedem hostí v čase pádu lietadla (19:00 miestneho času) si bolo na dvore okolo barbecue grilu, a tak videli padajúce lietadlo, stihli utiecť a aspoň provizórne sa ukryť. Bohužiaľ dve ženy sa z domu nestihli dostať včas. Spolu s pilotom tak boli jedinými obeťami nešťastia. Ostatní neutrpeli ani ľahké zranenia.

Havarované lietadlo bolo podľa záznamov vyrobené v roku 1979 a včase nehody bolo jasné, bezveterné počasie s dobrou viditeľnosťou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #USA #Florida #havária lietadla #Beechcraft Bonanza