Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

VIDEO: Po 671 dňoch v ruskom zajatí mohli konečne zavolať blízkym, že žijú

Ozbrojeným silám Ukrajiny sa podarilo z ruského zajatia oslobodiť 207 vojakov. Väčšina z nich bola v zajatí 671 dní od 20. mája 2022. Oslobodenie obrancov Mariupoľa oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

31.01.2024 15:57
Ukrajina zajatci POW oslobodenie Foto:
V ruskom zajatí boli od mája 2022, keď bránili mesto Mariupoľ pred okupantami. V stredu 31. januára 2024 sa dostali na slobodu a po prvýkrát sa mohli spojiť so svojimi blízkymi.
debata (20)

Po akcii špeciálnych síl ukrajinskej armády sa podarilo oslobodiť 207 ukrajinských vojakov z ruského zajatia. Podľa prezidenta Volodymyra Zelenského je to po dlhom čase dobrá správa, na ktorú čakala celá Ukrajina, ale najmä stovky rodímn zajatých vojakov.

„Dnes sa nám podarilo oslobodiť ďalších 207 Ukrajincov z ruského zajatia. 180 slobodníkov a seržantov. 27 dôstojníkov. Takmer polovica z nich sú obrancovia Mariupola. Vojaci ozbrojených síl, Národnej gardy, jednotiek Štátnej pohraničnej služby a Národnej polície. Už čoskoro sa 207 chlapov vráti domov k svojim rodinám. Už teraz je 207 rodín šťastných,“ uviedol v stanovisku Zelenskyj.

Kancelária prezidenta zároveň s časovým odstupom zverejnila aj emotívne video ukrajinských vojakov, ktorí sa dostali na územie kontrolované ukrajinskou armádou a po prvýkrát po dlhých mesiacoch sa mohli spojiť so svojimi blízkymi, ktorí sa tak po dlhom čase neistoty dozvedeli, že ich najbližší sú predsa len nažive.

Bitka o Mariupoľ tvrala od začiatku ruskej invázie vo februárii 2022 a skončila 20. mája 2022, kedy sa poslední obrancovia v areáli železiarní Azovstal vzdali, keďže boli niekoľko týždňov kompletne obkľúčení bez možnosti evakuácie.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #video #Ukrajina #oslobodenie #Volodymyr Zelenskyj #POW #vojenskí zajatci