Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Vojnový zločinec, hrdina Ruska a kritik Putina dostal štyri roky basy. V Rusku

Bývalého veliteľa ruských separatistov na Ukrajine Igora Girkina odsúdil vo štvrtok súd v Moskve na štyri roky väzenia. Navyše tri roky nesmie byť administrátorom webových stránok.

25.01.2024 13:20
Igor Strelkov Girkin Foto: ,
Igor Girkin známy aj ako Strelkov, bývalý vojenský šéf ruských separatistov na východnej Ukrajiny, dostal štvorročný trest za kritiku Putina, že je mäkký na Ukrajincov.
debata (2)

Girkina (bojová prezývka Strelkov) súd uznal za vinného z výziev na extrémistickú činnosť. Okrem väzenia dostal trojročný zákaz pôsobiť ako administrátor internetových stránok.

Advokát odsúdeného avizoval, že jeho mandant sa proti rozsudku odvolá. Obhajoba počas procesu trvala na oslobodení pre nedostatok dôkazov. Prokuratúra žiadala štyri roky a 11 mesiacov odňatia slobody.

Súdny proces sa začal v polovici decembra s vylúčením verejnosti. Girkin bol vo väzbe v moskovskej vyšetrovacej väznici Lefortovo.

Girkin/Strelkov je bývalý dôstojník ruskej tajnej služby FSB. V roku 2014 bol veliteľom separatistov v samozvanej Doneckej ľudovej republike (DĽR) na východe Ukrajiny. Sám sa označil za človeka, ktorý vtedy stlačil „spúšť vojny“. V Rusku je považovaný ultranacionalistami a takzvanými „Z“ vlastencami za hrdinu Ruska. V apríli 2023 založil a ustanovil sa za predsedu politického hnutia Klub nahnevaných patriotov (Клуб рассерженных патриотов).

V júli minulého roku bol vzatý do väzby pre obvinenie z extrémizmu. Jeho kritické blogy voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi sa týkali anektovaného Krymského polostrova a platieb vojenskému personálu zo samozvanej Donbaskej ľudovej republiky.

V auguste na sociálnej sieti oznámil (prípadne niekto v jeho mene), že v marcových voľbách chce kandidovať za prezidenta Ruskej federácie. V novembri to potvrdil. Vyzval svojich priaznivcov, aby spustili kampaň a úradne zaregistrovali jeho kandidatúru.

Súd v Holandsku ho v novembri 2022 v neprítom­nosti odsúdili na doživotie za účasť na zostrelení malajzijského boeingu MH 117 v Doneckej oblasti 17. júla 2014 a zodpovednosť za smrť 298 ľudí na palube. Girkin/Strelkov účasť na zostrelení popiera.

Na Ukrajine je obvinený z terorizmu, mučenia, úkladnej vraždy a porušenia zákonov vedenia vojny.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #Donbas #MH17 #Igor Girkin