Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Fico na Ukrajine dohodol viac ako len slovenské zbrane. Slovenský plyn bude na Ukrajine

Slovenský premiér Robert Fico s ukrajinským proťajškom Denysom Šmyhaľom dohodol v Užhorode oveľa viac ako len spoluprácu so slovenskými zbrojovkami.

25.01.2024 06:00
Ukrajina Užhorod Robert Fico Denys Šmyhaľ Foto:
Slovenský premiér Robert Fico (vľavo) a predseda ukrajinskej vlády Denys Šmyhaľ počas rokovania v Užhorode v stredu 24. januára 2024.
debata

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (48) po stretnutí v Užhorode so slovenským predsedom vlády Robertom Ficom (59) informoval o oveľa širšej spolupráci medzi oboma krajinami, ako pôvodne avizovala slovenská strana.

Tu je video ukrajinského premiéra, kde hovorí o konkrétnych bodoch dohodnutej spolupráce.

Brífing ukrajinského premiéra po stretnutí s Robertom Ficom
Video
Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ informuje o dohodnutých konkrétnych oblastiach vzájomnej spolupráce okrem vojenskej podpory.
Výber najdôležitejších bodov:
ENERGETIKA

Elektrina

Dohodli sme sa na urýchlení rekonštrukcie prepojenia Mukačevo – Veľké Kapušany. Vďaka tomu bude náš energetický systém odolnejší.

Plyn

Navrhujeme prevádzkovateľovi slovenskej prepravnej siete, aby naďalej využíval podzemné zásobníky plynu na Ukrajine na uskladnenie slovenských strategických zásob plynu.

Ropa

Dostali sme návrh spolupráce od slovenskej spoločnosti Slovnaft. Je to dôležité pre Ukrajinu, Slovensko a Európu. Podrobnosti budú nasledovať neskôr, ale výsledky budú veľmi hmatateľné a dôležité.

POĽNOHOSPODÁRSTVO

Zdôraznil som, že jednostranné zákazy dovozu ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov sú nepragmatickým a zbytočným nástrojom. Naša vláda zaviedla postup overovania a schvaľovania vývozu niektorých poľnohospodárskych výrobkov do viacerých členských štátov EÚ vrátane Slovenska. Vyzvali sme slovenskú vládu, aby zrušila jednostranné obmedzenia dovozu.

DOPRAVA

Cestná

Je dôležité zabrániť blokádam hraníc v budúcnosti. Počítame s podporou Slovenska pri predĺžení „dopravného bezvízového režimu“.

Železničná

Obe strany majú záujem o vybudovanie infraštruktúry európskeho štandardného rozchodu z Užhorodu do Hanisky pri Košiciach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #Slovensko #Robert Fico #Slovnaft #energetika #Ukrajina #Denys Šmyhaľ