Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Fico v Užhorode otočil: Ukrajinu podporujeme a môže mať zbrane zo Slovenska

Slovenský premiér a domáci rusofil Robert Fico sa v momente prekročenia hraníc Slovenska mení na pragmatického predsedu vlády s flexibilným svetonázorom. Po bruselských diplomatoch to nepriamo potvrdil aj ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ, ktorý sa s Ficom dnes stretol v Užhorode.

24.01.2024 15:56
Ukrajina SR Fico Šmyhaľ stretnutie Foto:
Slovenský premiér Robert Fico (vľavo) a predseda ukrajinskej vlády Denys Šmyhaľ počas rokovania v Užhorode v stredu 24. januára 2024.
debata

Podľa ukrajinského premiéra Šmyhaľa ho Fico ubezpečil, že Slovensko Ukrajinu plne podporuje. A to napriek tomu, že Fico iba pred niekoľkými dňami tvrdil, že nezávislá Ukrajina ale vlastne ani vojna v Kyjeve neexistuje, pritom v ten istý deň ruské rakety iba v Kyjeve zabili sedem civilistov a ďalšie desiatky žien a detí v Charkove. Navyše Fico pred dvomi týždňami vo zverejnenom článku v denníku Pravda volal po „normalizácii“ vzťahov s Ruskom a zrušením sankcií voči Moskve.

Reči sa hovoria, ale z biznisu sa je

Ukrajinská a slovenská vláda chcú napriek názorovým rozdielom viesť politiku „nového pragmatizmu“ prospešnú pre obe krajiny. Po stretnutí s predsedom vlády Robertom Ficom to v stredu podľa agentúry TASR povedal ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.

Slovenský premiér Robert Fico počas nášho stretnutia zdôraznil, že plne podporuje suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny. Zaznamenali sme to v našom spoločnom vyhlásení.
Denys Šmyhaľ, ukrajinský predseda vlády

Slovenský premiér na rokovaní v Užhorode podľa Šmyhaľa uistil, že Slovensko podporuje ašpirácie Ukrajiny na členstvo v Európskej únii, pričom nebude blokovať pomoc EÚ pre Kyjev vo výške 50 miliárd eur ani nákup zbraní a techniky Ukrajinou od slovenských podnikov.

„Slovenský premiér Robert Fico počas nášho stretnutia zdôraznil, že plne podporuje suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny. Zaznamenali sme to v našom spoločnom vyhlásení,“ uviedol ukrajinský premiér vo svojom vyhlásení na sociálnej sieti Telegram.

robert fico Čítajte aj Robert Fico: Stratégia Západu na Ukrajine jednoducho nefunguje

Ako ďalej dodal, tak Ficovi povedal „o zverstvách Rusov, bombardovaní civilistov, únosoch ukrajinských detí, jadrovom vydieraní a jadrovej hrozbe, ktorú Rusko predstavuje pre celý svet.“

„Sme vďační Slovákom za pomoc Ukrajine a Ukrajincom v týchto ťažkých časoch,“ napísal ukrajinský premiér na sociálnej sieti.

„Som presvedčený, že dnešné stretnutie s premiérom Robertom Ficom otvorí novú kapitolu v našich vzťahoch,“ uviedol Šmyhaľ. „Nie je to posledné stretnutie, budeme naďalej rozvíjať naše pragmatické a veľmi spoľahlivé vzťahy,“ doplnil v priloženom videu zo stretnutia.

Slovenský premiér počas stretnutia pozval Šmyhaľa na návštevu Slovenska. Tém, o ktorých by obe strany mali diskutovať, je podľa slovenského premiéra mnoho. Zdôraznil tiež, že Slovensko chce Ukrajine pomáhať. „Sú otázky, v ktorých môžeme mať iné názory, ale to je politický život,“ povedal Fico.

fico Čítajte aj Fico spochybnil, že je v Kyjeve vojna v deň, keď ho Rusko ostreľovalo

Fico ešte v sobotu pred stretnutím avizoval, že chce ukrajinskému premiérovi tlmočiť, že SR nebude na Ukrajinu dodávať zbrane a nepodporí ani jej vstup do NATO. „Pokiaľ ide o vstup do Európskej únie, tak my ich rešpektujeme, ale musia plniť podmienky,“ povedal.

Výsledok stretnutia podľa ukrajinského premiéra:

  • Slovenská vláda nebude brániť Ukrajine v nákupe zbraní a vybavenia od slovenských podnikov;
  • Slovenská vláda bude spolupracovať v otázke dodávok zariadení na výstavbu obranných línií od slovenských spoločností;
  • Premiér Fico ubezpečil o plnej podpore ukrajinských ašpirácií na európsku integráciu;
  • Slovensko podporí program Ukraine Facility, ktorý predpokladá vyčlenenie 50 miliárd eur pre Ukrajinu z EÚ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Slovensko #Robert Fico #Rusko #Kyjev #Ukrajina #Užhorod #vojenská pomoc #Denys Šmyhaľ