Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Slovensko podporí námornú misiu v Červenom mori

Slovensko podporí prípadnú vojenskú misiu EÚ v Červenom mori, ale nie aj útoky na cudzie územie. Či to platí aj o operácii pod hlavičkou NATO, neuviedol.

23.01.2024 06:00
Juraj  Blanár Foto: ,
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár
debata

Slovensko podporí prípadnú vojenskú misiu EÚ v Červenom mori, ale nie aj útoky na cudzie územie. Vyhlásil to minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár (Smer-SD) po pondelňajšom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli, informuje spravodajca TASR.

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell po skončení ministerských rokovaní pre médiá uviedol, že členské štáty EÚ sa v pondelok „v zásade“ dohodli na spustení vojenskej operácie na ochranu medzinárodnej lodnej dopravy v Červenom mori. Ide o snahu chrániť lode, ktoré sú v medzinárodných vodách vystavené útokom jemenských povstalcov.

Blanár v tejto súvislosti spresnil, že Slovensko bude podporovať iba aktivity prípustné podľa medzinárodného práva a nepodporí útoky, ktoré by boli narušením suverenity iných štátov.

„Je tu záujem ochrániť najmä plavidlá, ktoré tvoria 15 až 20 percent svetového obchodu a ktoré tadiaľto prechádzajú, a zabrániť akýmkoľvek obetiam, ktoré sú s tým spojené,“ vysvetlil Blanár.

Dodal, že Slovensko podporuje legitímne nástroje na ochranu plavidiel, i keď samo nemá lode, ktoré by Únii ponúklo do spoločnej misie.

„My nemáme námorníctvo, ale bez pochýb máme záujem, aby tam nedochádzalo k porušovaniu medzinárodného práva. A k tomu dochádza, k porušovaniu medzinárodných pravidiel pri ochrane plavidiel, ktoré sú v Červenom mori nelegitímne napádané zo strany húsijských povstalcov z územia Jemenu,“ opísal situáciu.

V oblasti Adenského zálivu a Červeného mora aktuálne prebieha operácia Prosperity Guardian (Ochranca blahobytu) pod vedením amerického námorníctva s nasadenou bojovou skupinou CSG-2 okolo lietadlovej lode USS Dwight D. Eisenhower a britského torpédoborca HMS Diamond. Práve HMS Diamond viedol raketové útoky na odpaľovacie zariadenia húsíov na pobreží Jemenu.

Ďalšími zúčastnenými krajinami na operácii Prosperity Guardian sú Austrália, Bahrajn, Dánsko, Grécko, Holandsko, Kanada, Nórsko, Singapur a Srí Lanka.

Európska únia v regióne operuje vrámci námornej operácie ATALANTA, ktorá je však zemeraná na boj proti pirátom zo Somálska. Od roku 2018 jej praktický význam prakticky zmizol, keďže najmä pôsobením na pevnine sa počet pirátskych incidentov podľa zverejnených reportov znížil prakticky na nulu.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Slovensko #NATO #Jemen #Juraj Blanár #Červené more #húsíovia