Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Irán zaútočil na americkú základňu v Iraku. Údajne zničil aj konzulát Spojených štátov

Iránske revolučné gardy sa prihlásili k útoku na americkú vojenskú základňu na severe Iraku. Americký konzulárny úrad má byť podľa arabských médií kompletne zničený. Agentúra Reuters konštatuje, že jednou z obetí útokov je kurdský obchodník a miliardár Pešraw Dizayee.

16.01.2024 00:05 , aktualizované: 00:49
Moment dopadu balistickej rakety na iracké... Foto:
Screenshoty z amatérskeho videa, ktoré zachytávajú moment dopadu iránskej balistickej rakety na letisko blízko hlavného mesta Kurdistanu - Erbil. K útoku 16. januára 2024 sa prihlásili Iránske revolučné gardy.
debata (3)

Iránske revolučné gardy sa v utorok skoro ráno prihlásili k zodpovednosti za masívny útok balistickými raketami a dronmi na hlavné mesto Kurdistanu Erbil. Podľa ich vyjadrenia zasiahli „špionážnu centrálu“ protiiránskych skupín v regióne. Erbil je hlavným mestom najsevernejšej provincie Iraku a susedí na východe s Iránom a na severe s Tureckom. Väčšinu obyvateľov tvoria etnickí Kurdi.

Administratrívna mapa Iraku

„V reakcii na nedávne teroristické zločiny nepriateľov Iránskej islamskej republiky boli uprostred noci balistickými raketami zasiahnuté špionážne centrály a zhromaždenia protiiránskych skupín v niektorých častiach regiónu,“ citovala vyhlásenie skupiny tlačová agentúra Tasnim, ktorá je napojená na najvplyvnejšie a v podstate vládnuce vojenské zoskupenie v Iráne.

Gardy v oznámení na svojom webe tvrdia, že v irackom kurdskom regióne zasiahli balistickými raketami špionážnu centrálu izraelskej tajnej služby Mosad. „Ubezpečujeme náš milovaný ľud, že ofenzívne operácie Revolučných gárd budú pokračovať dovtedy, kým nebude pomstená aj posledná kvapka krvi mučeníkov,“ píše sa vo vyhlásení.

Podľa reportérov portálu Rudaw bolo počuť hlasné výbuchy po celom meste Erbil. Najmenej päť balistických rakiet dopadlo v blízkosti cesty Erbil-Pirmam a do priestoru medzinárodného letiska Erbil. Práve pri letisku je aj vojenská základňa, ktorú využívajú spolpčne Spojené štáty a iracká armáda.

Zatiaľ nepovrdená informácia z nezávislých zdrojov konštatuje, že americký konzulát v centre regionálnej metropoly je po zásahu raketou a dronmi kompletne zničený. Naopak podľa agentúry Reuters americkí predstavitelia tvrdia, že počas útoku nebola zničená žiadna budova patraiaca USA.

Zabili milionára z Kurdistanu?

Americká agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne zdravotnícke a bezpečnostné tvrdí, že medzi obeťami iránskeho útoku je aj významný kurdský biznisman. Medzi mŕtvymi bol aj podnikateľ Pešraw Dizayee a niekoľko členov jeho rodiny. Tí zahynuli, keď najmenej jedna raketa dopadla na ich dom, uviedli podľa agemtúry Reuters iracké bezpečnostné a zdravotnícke zdroje.

Dizayee, ktorý mal blízko k vládnucemu klanu Barzaniovcov, vlastnil podniky, ktoré viedli veľké realitné projekty v Kurdistane.

Raketové útoky z neďalekého Iránu prišli iba krátko po tom, čo Izrael zneškodni v Sýrii niekoľko vysokopostavených veliteľov revolučných gárd.

Pri zásahu raketami zahynuli najmenej zatiaľ štyria civilisti a sedem ďalších ľudí bolo zranených. Ťažké materiálne škody boli spôsobené na obytných domoch. Údaje o obetiach sa s najväčšou pravdepodobnosťou budú meniť, keďže záchranári sa ešte nedostali ku všetkým zničeným domom a ich obyvatelia s najväčšou pravdepodobnosťou v čase dopadnutia rakiet spali, alebp sa iba krátko predtým zobudili na hluk prvých výbuchov.

Všetky prichádzajúce a odchádzajúce lety z letiska boli pozastavené.

Militantné skupiny napojené na Irán od 17. októbra viac ako 100-krát zaútočili bezpilotnými lietadlami a raketami na vojenské základne Spojených štátov v tomto regióne. Má ísť o odvetu za podporu Washingtonu Izraelu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Irak #Irán #vojenská základňa #Kurdistan #erbil #iránske Revolučné gardy