Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Český prezident generál Petr Pavel odletel na zmierovaciu misiu do Izraela a Kataru

Český prezident a bývalý náčelník generálneho štábu AČR Petr Pavel odletel do vojensky horúcej oblasti Blízkeho východu.

15.01.2024 16:50
Peter Pavel Foto: ,
Český prezident Petr Pavel ako bývalý vojak sa konfliktným zónam nevyhýba. Po Ukrajine smeruje na Blízky Východ
debata

Sto dní po začiatku konfliktu v Pásme Gazy sa stretne s izraelským prezidentom Jicchakom Herzogom, premiérom Benjaminom Netanjahuom a ďalšími politickými predstaviteľmi Izraela. V pláne má tiež

Po návšteve Izraela zamieri Pavel do Kataru, kde má rokovať s emirom Tamímom bin Hamadom Ál Sáním.

Konflikt medzi Izraelom a hnutím Hamas prepukol po útoku týchto militantov na izraelské územie vlani 7. októbra. O život prišlo približne 1200 ľudí. Ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy v pondelok oznámilo, že vojna si odvtedy vyžiadala najmenej 24.100 obetí na palestínskom území. Ďalších takmer 61.000 osôb utrpelo zranenia a množstvo ľudí sa stále nachádza pod troskami zničených budov, uviedol rezort kontrolovaný Hamasom.

Generál, čo predpovedal ruskú hrozbu

Petr Pavel je prezidentom necelý rok, keď v marci 2023 v úrade vystriedal chradnúceho a nevyspytateľného Miloša Zemana. Pavel už v roku 2016 ako predseda vojenského výboru NATO upozorňoval na nebezpečenstvo Ruskej federácie pod vedením Vladimíra Putina. „Ruská propaganda v Čechách vytvára dojem, že Rusko nie je hrozbou. Je. A je nebezpečnejšie ako Islamský štát,“ predpovedal správne budúcnosť v rozhovore pre internetovú televíziu DVTV, ktorú neskôr kúpil portál Aktuálne.cz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Katar #Benjamin Netanjahu #Petr Pavel