Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Joe Biden si dva týždne nevšimol, že nemá ministra obrany. Minister sa ospravedlnil

Americký Pentagón vyšetruje, kto zlyhal, keď prezident USA od 22. decembra do 4. januára nevedel, že jeho minister obrany je PN a leží v nemocnici. Prezidentovi USA dva týždne nechýbal minister obrany?

09.01.2024 09:52
Americký minister obrany LLoyd Austin a... Foto:
Americký minister obrany Lloyd Austin sa musel ospravedlniť, že prezidentovi Bidenovi nepovedal o operácii počas Vianoc
debata

Americký minister obrany Lloyd Austin (70) zostáva aj naďalej vo vojenskej nemocnici Waltera Reeda na predmestí Washingtonu. „Už nie je na jednotke intenzívnej starostlivosti a zotavuje sa v súkromnej časti nemocnice,“ uviedol vo svojom vyhlásení americké ministerstvo obrany.

Hoci minister Austin nastúpil do nemocnice na plánovaný zákrok 22. decembra, Pentagón oficiálne informoval o ministrovej hospitalizácii až minulý piatok 5. januára 2024. Dovtedy o nej nevedeli údajne ani Biely dom a prezident USA a Austinov priamy nadriadený Joe Biden (81).

Rezort obrany zároveň vyšetrí nejasnosti o ministrovej hospitalizácii, vyhlásil Pentagon. Hovorca ministerstva obrany Patrick Ryder uviedol, že zodpovedná pracovníčka to neurobila, pretože mala chrípku.

Námestníčka obrany Kathleen Hicksová informovala prezidenta o ministrovi na lôžku až 4. januára, teda dva týždne od jeho pôvodného nastúpenia do nemocnice a plánovanej PNky.

Ministra síce počas Vianoc prepustili do domáceho liečenia, no 1. januára ho pre silné bolesti previezli späť do nemocnice. Na základe odporúčania lekárov niektorými svojimi právomocami poveril námestníčku Hicksovú, ktorá o tom Biely dom informovala 4. januára.

Minister sa ospravedlnil, že prezidentovi nechýbal

Minister Austin sa za nejasnosti ospravedlnil. „Uznávam, že som mohol lepšie zabezpečiť, aby bola verejnosť primerane informovaná. Zaväzujem sa, že to budem robiť lepšie,“ uviedol vo vyhlásení.

Niektorí republikáni v americkom Kongrese žiadali Austinovo odstúpenie, minister to však nemá v úmysle. Výzvy republikánov odmietol aj prezident Joe Biden.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pentagon #Biely dom #hospitalizácia #prezident Joe Biden #Austin LLoyd