Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Ukrajinskí agenti vytiahli z kľúčovej ruskej firmy kritické dáta za miliardu eur

Ukrajinskej rozviedke sa podaril husársky kúsok. Z ruskej firmy vyrábajúcej drony Orlan získala 100 gigabajtov neoceniteľných dát ako sú plány výrabaných aj budúcich zbraní, rádiové frekvencie, či softvér.

09.01.2024 05:00
Ruský prieskumný dron Orlan 10 Foto:
Ukrajinská tajná služba získala citlivé údaje nielen o hojne využívanom drone Orlan, ale aj chystaných ruských zbraniach. Podľa rozviedky 500 GB dát ruskej firmy Special Technology Center má hodnotu viac ako 1,5 miliardy eur.
debata

Ukrajinská vojenská spravodajská služba (GUR) získala 100 gigabajtov utajovaných údajov v hodnote približne 1,5 miliardy eur od ruskej zbrojárskej firmy Special Technology Center LLC. V pondelok 8.1. to uviedla samotná tajná služba na svojej webstránke.

„Dáta, ktoré teraz analyzuje ukrajinské ministerstvo obrany obsahujú široké spektrum dokumenmtov k 194 rôznym projektom. Sú tam napríklad výkresy, podrobné špecifikácie, patenty, softvér. Dokumemntácia je nielen k už existujúcim, ale aktuálne vyvýjaním zbraniam,“ uvádza ukrajinská tajná služba GUR vo svojom vyhlásení. Hoci rozviedka ocenila dáta na 1,5 miliardy eur, ich skutočná hodnota môže byť pre Ukrajinu doslova nevyčísliteľná.

Je to pre Moskvu významná rana.
Ukrajinská tajná služba

Spoločnosť Specia Technology Center LLC so sídlom v Petrohrade patrí ku kľúčovým hráčom v ruskom obrannom priemysle. Okrem dronov Orlan v rôznych modifikáciách, vyvíjajú napríklad aj systémy elektronického boja, odpočúvacie, či iné špecializované sledovacie a spravodajské prostriedky. Malé prieskumné drony Orlan hojne využíva ruská armáda nielen na samotný prieskum, ale aj na korekciu delostreleckej paľby.

Screenshot z videa špeciálnych síl ukrajinskej armády Čítajte aj VIDEO: Ukrajinci zničili Rusom špeciálnu satelitnú rušičku

Ukrajinská rozviedka GUR ďalej konštatovala, že prístup k údajom „kriticky dôležitej“ spoločnosti ruského obranného priemyslu získala „vďaka efektívnej spolupráci s vlasteneckými predstaviteľmi občianskej spoločnosti a mediálnej komunity“.

Ukrajinskí hackeri pomohli už viackrát

S najväčšou pravdepodobnosťou sa GUR odvoláva na ukrajinských hackerov, ktorí už viackrát prelomili ruský firewall a moskovským IT špecialistom pripravili niekoľko bezsenných nocí. Známa je napráíklad skupina Blackjack. Tú otvorene podporuje ukrajinská bezpečnostná služba SBU. Po vzájomnej spolupráci v decembri 2023 údajne vymazali až 50 terabajtov údajov ruskej spoločnosti Rosvodokanal ruského oligarchu Michaila Fridmana.

Rosvodkanal, súčasť konzorcia Alfa Group, súkromnej investičnej skupiny pod kontrolou Fridmana, incident nekomentovala ani nepotvrdila. Alfa Group sa zameriava najmä na ťažbu ropy, zemného plynu, ďalej operuje v bankovníctve, poisťovníctva, telekomunikáciách a vodohospodárskych službách.

K útoku došlo len týždeň po masívnom kybernetickom útoku napojenom na Rusko proti ukrajinskému telefónnemu operátorovi Kyivstar, ktorý spôsobil výpadky internetu a siete v celej krajine.

Hľadaný miliardár Michail Fridman, ktorý zarába na vojne

Michail Fridmann (nar. 21 apríla 1964) sa síce narodil v Kyjeve, no je ruským štátnym občanom a má aj izreelské občianstvo. Vyštudovaný metalurg za petrestrojky začínal ako umývač okien, na čo aj založil firmu. Po rozpade Sovietskeho zväzu dovážal cigarety a chemikálie.

Michail Fridman, ktorého Alfa Group napadli... Foto: Defence News
Michail Fridman WANTED Michail Fridman, ktorého Alfa Group napadli ukrajinskí hackari zo skupiny Blackjack je medzi najhľadanejšími podozrivými na Ukrajine.

Po nástupe Vladimíra Putina do úradu prezidenta v roku 2000 sa jeho spoločnosti Alfa Group začalo mimoriadne dariť najmä v skupovaní štátnych podnikov a vytláčaní konkurencie. Pred ruskou inváziou na Ukrajinu bol aktívny aj v rodnej krajine cez Alfa banku. Podľa aktuálneho rebríčka žijúcich ruských oligarchov je" deviatym najbohatšáím mužom Ruska":[https://ceoworld.biz/…ary-08-2024/] s majektom v hodnote 12,9 miliardy amerických dolárov.

V septembri 2023 na neho ukrajinská prokuratúra vydala medzinárodný zatykač pre vojnové zločiny. Ako sa uvádza v spise, tak bezpečnostná služba zdokumentovala jeho btrestnú činnosť, ktorý sa podieľa na financovaní vojny proti Ukrajine.

Prokuratúra ďalej uvádza:

"Od začiatku invázie do Ruskej federácie „nalial“ asi dve miliardy rubľov (teraz 20 mil. eur) do niekoľkých vojenských tovární krajiny agresora. Medzi nimi je závod na výrobu munície v Tule, ktorý vyrába muníciu, ako aj opticko-mechanický závod Jalamov Ural, ktorý vyrába vybavenie pre ruské vojenské lietadlá a vrtuľníky.

Na financovanie agresívnych „projektov“ Kremľa využíva oligarcha aktíva ním ovládaného investičného konzorcia „Alfa Group“. Poisťovne obžalovaného navyše prevzali poistenie vojenskej techniky, ako aj života a zdravia ruských útočníkov na fronte.

Ruský oligarcha tiež zabezpečil spoluprácu svojej vlastnej telekomunikačnej spoločnosti s FSB, čo mu umožnilo vykonávať mobilnú komunikáciu pod kontrolou ruských špeciálnych služieb v dočasne okupovaných oblastiach Ukrajiny.

Vyšetrovatelia oznámili Friedmanovi podozrenie podľa 3. časti čl. 110–2 Trestného zákona Ukrajiny (financovanie činov spáchaných za účelom násilnej zmeny alebo zvrhnutia ústavného poriadku alebo uchopenia štátnej moci, zmeny hraníc územia alebo štátnej hranice Ukrajiny, spáchané skupinou osoby pod predchádzajúcim sprisahaním).

Podozrivý sa momentálne ukrýva pred spravodlivosťou v zahraničí. Páchateľovi hrozí trest odňatia slobody až na 8 rokov s prepadnutím ve­ci."

Ruský oligarcha Michail Fridman hľadaný UA prokuratúrou pre vojnové zločiny
Ruský oligarcha Michail Fridman je neoficiálne deviaty najbohatší človek v Rusku. Ukrajinská prokuratúra ho stíha pre vojnové zločiny. Autor: SITA/AP,Pavel Golovkin

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #špionáž #tajná služba #Petrohrad #Ukrajina #HUR #Special Technology Center #Orlan