Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

V ruskej dedine postavili pamätník svojim pilotom a tí ich omylom zbombardovali

"Z vďaky vojenským pilotom z petropavlského chotára," vytesali do podstavy pamätníka s bombardérom Suchoj SU-25 obyvatelia ruskej obce Petropavlovka vo Voronežskej oblasti. V utorok druhého januára 2024 sa im ruskí piloti odvďačili tým, že vlastnú dedinu zbombardovali. Omylom. O 180 kilometrov.

02.01.2024 17:52
Petropavlovsk Rusko pamatnik pilotom... Foto:
V ruskej obci Petropavlovsk vo Voronežskej gubernii z vyradeného bombardéra SU-25 vytvorili pilotom pamätník vďaky. Zvýraznený nápis: Vojenským pilotom z petropavloského regiónu. V utorok 2.1.2024 obec omylom zbombardovalo ruské letectvo. Zničených bolo šesť domov a viacerým obyvateľom gubernia musela nájsť náhradné ubytovanie.
debata (7)

V utorok ráno 2. januára ešte mnohým Petropavlovčanom ešte stále v hlave znela zvonkohra z bujarej oslavy Nového roka a mnohí by odprisahali, že ešte stále počujú ozvenu polnočných delobuchov. Dokonca aj takí, čo to s vodkou na Silvestra v porovnaní s ruským štandardom nijako zvlášť nepreháňali. Akurát, že to neboli dozvuky ohňostrojov, ale naozajstné bomby dopadajúce na dedinu.

Nová ruská miera. Jeden omyl = 180 kilometrov

Najprv v súlade s ruským štandardom všetko zapierali. No ale nakoniec sa ruskí velitelia predsa len priznali, že ich Vzdušno-kozmické sily omylom zbombardovali vlastnú dedinu Petropavlovka, ktorá je dobrých 180 kilometrov od frontovej línie a ukrajinskej armády.

Vlastnou armádou zbombardovaná ruská obec... Foto: Lukáš Milan, Defence News
Mapa ukrajina petropavlovka LM Vlastnou armádou zbombardovaná ruská obec Petropavlovka je asi 180 km od najbližších ukrajinských pozícií.

„Druhého januára o približne 9.00 h moskovského času (7.00 h SEČ) došlo počas letu Vzdušno-kozmických síl Ruskej federácie k pádu leteckej munície nad obcou Petropavlovka vo Voronežskej oblasti,“ uviedla ruská armáda vo vyhlásení s tým, že incident vyšetruje. Tak, ako je ruským štandardom. Podľa ministerstva zriadili výbor, ktorý určí príčinu incidentu a posúdi škody. Muníciu, ktorú lietadlo zhodilo na obec, nešpecifikovalo.

Vojenský nezdar sa ruské armádne velenie snažilo otočiť v úspech viacnásobným opakovaním, že pri „mylnom uvoľnení munície nik neprišiel o život“. Podľa ministerstva obrany sú ruskí piloti zrejme tak špičkovo pripravený, že aj keď urobia chybu, tak ju urobia maximálne šikovne a zodpovedne.

Gubernátor: Nič sa nestalo, iba sedem rodín prišlo o bývanie

Ruské letectvo ďalej uviedlo, že „pád munície“ poškodilo šesť domov. Gubernátor Voronežskej oblasti Alexander Gusev hovoril o škodách v „siedmich domácnostiach“. Dodal, že postihnutým obyvateľom obce poskytli náhradné ubytovanie.

Petropavlovka je obec s menej ako 5 000 obyvateľmi asi 150 kilometrov od oficiálnej hranice Ukrajiny, plus ďalších 30 kilometrov, ktoré okupuje ruská armáda. Najbližšie územie pod kontrolou Kyjeva, kam mali ruskí piloti doručiť bomby, je tak najmenej 180 kilometrov ďa­lej.

Bombardovanie vlastných sa stáva ruským štandardom

V apríli minulého roka piloti SU-34 zhodili... Foto: SITA/AP
Rusko Belgorod letecké bombardovanie vlastných 21 april 2023 V apríli minulého roka piloti SU-34 zhodili omylom bombu na ruské mesto Belgorod. Za zničenými autami je vidieť obrovský kráter, kťorý letecká bomba po sebe zanechala

Nejde pritom o prvý takýto incident od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022. Vlani v apríli ruská armáda tiež až po hneve vlastných obyvateľov priznala, že jedno z jej vojenských lietadiel tiež omylom zhodilo bombu na ruské mesto Belgorod asi 40 km od ukrajinskej hranice. Mohutná explózia vtedy na sídlisku zanechala obrovský 20-metrový kráter a masívna tlaková vlna rozbila okná v obytnom dome, poškodila niekoľko áut a strhla elektrické vedenie.

Rusko po novoročnom doteraz najíntenzívnejšom bombardovaní od začiatku invázie, v utorok pokračovalo v leteckom ostreľovaní civilných cieľov na Ukrajine. Ukrajinskí predstavitelia doposiaľ hlásili štyri obete. Ďalších vyše 200.000 ľudí ostalo podľa ukrajinskej energetickej spoločnosti Ukrenerho bez elektriny.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #omyl #vojna #letectvo #Petropavlovka