Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Zelenskyj opäť prefackal Kremeľ a priamo v Avdijivke ocenil ukrajinských vojakov za statočnosť

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj osobne navštívil miesto, ktoré sa Rusi márne snažia dobyť za každú cenu už skoro desať rokov a v posledných mesiacoch do bojov o mesto posielajú takmer všetko, čo majú k dispozícii. Zelenskyj ďalším husárskym kúskom tak vyfackal nielen ruskú armádu ale aj tajné služby.

29.12.2023 21:39
Ukrajina Avdijivka Zelenskyj návšteva Doneck front Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) oceňuje vojakov počas návštevy ukrajinskej 110. mechanizovanej brigády v Avdijivke.
debata

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok oznámil, že navštívil mesto Avdijivka ležiace na frontovej línii v Donbase, o ktorého obkľúčenie sa v súčasnosti intenzívne pokúšajú ruské sily.

„Avdijivka, navštívil som pozície 110. mechanizovanej brigády,“ napísal ukrajinský prezident na sieti Telegram. Vo videu priamo pod označením mesta Avdijivka udeľuje ukrajinský prezident vyznamenania vojakom.

Avdijivka sa nachádza zhruba 20 kilometrov severne od Ruskom ovládanej metropoly Doneck a podľa prezidenta momentálne patrí medzi „najnáročnejšie úseky frontu“.

Zelenskyj vo svojom príspevku zároveň poďakoval všetkým príslušníkom armády, ktorí bojujú v prvej línii. Ukrajina tento rok prežila len vďaka svojím vojakom, uviedol prezident, ktorý od začiatku invázie podnikol už niekoľko návštev na frontovej línií. V septembri sa napríklad stretol s vojakmi neďaleko Bachmutu v Doneckej oblasti.

Ruské sily sa pokúšajú Avdijivku dobiť už od roku 2014. Ruská snaha o obkľúčenie mesta sa výrazne zintenzívnila v októbri tohto roku a v súčasnosti tam prebiehajú ťažké boje. Cieľom je ovládnuť mesto pred prezidentskými voľbami v Rusku v marci 2024.

Avdijivka môže padnúť

Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj 26. decembra pripustil, že ruská armáda by mohla dobyť Avdijivku do „dvoch až troch mesiacov“. V tomto priemyselnom meste pred vojnou žilo zhruba 30.000 obyvateľov, väčšina z nich však po vypuknutí bojov utiekla.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Kremeľ #Vladimir Putin #Sergej Šojgu #Ukrajina #GRU #Avdijivka #Volodymyr Zelenskyj