Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Šéfom vojenskej akadémie sa stal rodák Andreja Danka z Revúcej

Spojár a o dva roky starší rodák z Revúcej ako predseda SNS Andrej Danko - Aurel Sabó je novým rektorom vojenskej akadémie. V roku 2008 bol členom schvaľovacej komisie pre predražený mobilný komunikačný systém MOKYS.

18.12.2023 00:00
čaputová, sabó Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová a nový rektor Akadémie ozbrojených síl generála M. R. Štefánika Aurel Sabó počas jeho vymenovania v Prezidentskom paláci 18. december 2023.
debata

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala za nového rektora Akadémie ozbrojených síl generála M. R. Štefánika plk. gšt. Aurela Sabóa, ktorý doteraz pôsobil na škole ako prorektor pre vzdelávanie. Vo funkci šéfa vojenskej vysokej školy tak po dvoch funkčnýc obdobiach nahradí Jozefa Putteru.

„Realita na východ od našich hraníc potvrdzuje, že mier a bezpečnosť nie sú samozrejmosťou. Sú to hodnoty, ktoré treba chrániť. Okrem iného odbornou pripravenosťou, dostatočným finančným či personálnym zabezpečením a v neposlednom rade aj úsilím jednotlivcov a inštitúcií. Akadémia ozbrojených síl v tomto zohráva životne dôležitú úlohu, a to kladie veľké nároky a zodpovednosť aj na vás osobne,“ uviedla prezidentka v príhovore novému rektorovi.

Akadémia sa za 50 rokov svojej existencie podľa prezidentky vyprofilovala na špičkovú vysokoškolskú vzdelávaciu inštitúciu, ktorá vychováva budúcich ochrancov bezpečnosti. „Preto je mimoriadne dôležité, že vaši poslucháči získavajú nielen nové vedomosti, ale formujú aj svoj charakter, oddanosť k demokratickým hodnotám a vlastenectvo,“ vyhlásila prezidentka Čaputovu, ktorá vyzdvihla Sabóovu špecializáciu na komunikačné a informačné technológie, čo sú podľa nej kľúčovej oblasti pre obranyschopnosť krajiny a ozbrojených síl v 21. storočí.

Aurel Sabó sa narodil v Revúcej v roku 1972, teda o dva roky skôr ako jeho spolurodák a súčasný predseda SNS Andrej Danko. Kým Danko po základnej škole ostal vRevúcej aj na gymnáziu, Sabó sa na strednú školu vybral do Banskej Bystrice, kde v roku 1991 absolvoval Strednú vojenskú školu. Odtiaľ pokračoval v štúdiu na Vojenskej akadémii v Brne v odbore rádiový prieskum.

Špcialista, čo schvaľoval MOKYS

Po vysokej škole sa venoval riešeniu skôr vedeckých úloh najmä v oblasti elektronického boja a obrane pred ním. V roku 2008 sa stal náčelníkom oddelenia rádiových systémov Základne mobilných komunikačných a informačných systémov v Ružomberku a súčasne pôsobil ako člen komisie pre vojskové skúšky komunikačného a informačného systému MOKYS OS SR. Právetáto komisia odobrila systém MOKYS od spoločnosti BAE Systems napriek tomu, že počas vojskových skúšok sa objavilo obrovské množstvo nedostatkov a systém sa nasledujúich sedem rokov musel prerábať.

Hlavný odborník na simulovanie

Aurel Sabó strávil dva roky na zahraničnej misii v Bosne a Hercegovine ako náčelník jedného oddelenia na hlavnom velteľsve operácie ALTHEA. Po misii sa vrátil na Akadémniu ozbrojeýc síl a od roku 2016 bol riaditeľom jej Simulačného centra, ktoré je hlavným vojenským pracoviskom pre počitačové simulácie rôznych scenárov pri vojenských operáciách, či krízových situáciách. V roku 2019 ho minister bobrany Martin Glváč (Smer) vymnoval za prorektora vojenskej akadémie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mokys #Andrej Danko #rektor #AOS #OS SR #MO SR #Zuzana Čaputová