Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Do Ozbrojených síl SR sa hlási najviac záujemcov za uplynulých desať rokov

Do slovenskej armády sa hlási najviac záujemcov za uplynulých desať rokov. Za prvých päť mesiacov tohto roka už rezort obrany zaevidoval 2613 žiadostí, čo je viac ako je celoročný priemer od roku 2011.

19.05.2021 19:00
DN - vojaci-slovensko.jpg
Do Ozbrojených síl SR sa hlási najviac záujemcov za uplynulých desať rokov
debata

„Zvyšujúci trend záujmu pre nás znamená nielen skvelú spätnú väzbu v rámci starostlivosti o rozvoj ozbrojených síl, ale tiež naozaj široké možnosti výberu pri doplňovaní personálu. Tento proces je však podmienený dostupnými finančnými zdrojmi. Naším prvoradým cieľom v tejto oblasti preto zostáva naplniť existujúce a možné štruktúry dostupným a kvalifikovaným personálom,“ vysvetlil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Šéf rezortu tiež vyzdvihol, že rastúci trend nie je výsledkom nákladných kampaní na podporu regrutácie, ako tomu bolo v minulosti, ale reálnej skúsenosti občanov s povolaním profesionálneho vojaka a kvalitnou a otvorenou komunikáciou rezortu voči verejnosti. „Najmä pandémia totiž priblížila profesionálov v uniforme verejnosti, keď boli dlhé mesiace dôležitou oporou krízového manažmentu krajiny,“ ocenil.

Veľký záujem evidujú aj o štúdium na Akadémii ozbrojených síl generála M. R. Štefánika, kde doteraz majú 854 žiadostí. Aj v reakcii na tento vývoj bol počet kadetov – študentov vojenskej vysokej školy navýšený na 195.

Podľa Personálneho úradu OS SR aktuálne v hodnostnom zbore mužstva chýbajú najviac vodiči s vodičským oprávnením C a E, v hodnostnom zbore dôstojníkov sú to najmä špecialisti na informačné a telekomunikačné technológie, špecialisti v elektro odbornostiach, ale aj lekári.

Pri návrhu občanov na prijatie do štátnej služby profesionálnych vojakov sa okrem výsledkov dosiahnutých vo výberovom konaní posudzuje zdravotná spôsobilosť a zohľadňuje sa aj vek občana, dosiahnuté vzdelanie, ďalšie získané oprávnenia a kurzy využiteľné pre ozbrojené sily, prax v civilnom zamestnaní, ale aj záľuby.

debata chyba
Viac na túto tému: #rekord #Jaroslav Naď #OS SR #MO SR #regrutácia. vojaci