Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Ministerstvo obrany tesne pred voľbami bleskovo predalo pozemky za milión eur

Iba dva týždne pred voľbami Vojenské lesy a majetky predali nielen vychytené stavebné pozemky, ale aj vlastné sídlo. Bez súťaže a firme, ktorá nemá ani internetovú stránku a sídli pár krokov od ministerstva obrany.

26.02.2020 11:50
DN - Malacky Pozemok Oznaceny
Ministerstvo obrany tesne pred voľbami bleskovo predalo pozemky za milión eur
debata

Podľa zverejnenej zmluvy, pozemky o rozlohe jedného hektára, získala spoločnosť Kreator Atelier. Na ešte štátnych pozemkoch, priamo v meste, hneď vedľa Zámockého parku, sa majú stavať bytové domy. Už je na to aj platné územné rozhodnutie, ktoré vybavoval ešte štátny podnik pôvodne pre seba.

Ministerstvo obrany na otázky ohľadom podozrivého predaja pozemkov na poslednú chvíľu, ale aj iné nezrovnalosti v zmluve, neodpovedalo.

Minister Gajdoš schválil predaj pozemkov 24.... Foto: TASR
DN - Minister Peter Gajdoš Minister Gajdoš schválil predaj pozemkov 24. januára 2020

Štátny podnik ako developer? V obchode ide o pomerne lukratívne pozemky priamo v intraviláne Malaciek. Pre nádejné rodinné domy je to veľmi pekná adresa. Z jednej strany je Zámocký park, kde sa už stavať určite nebude a z druhej je obrovská lesná parcela, ešte stále patriaca Vojenským lesom a majetkom. Les oddeľuje mesto od diaľnice D2. Na železničnú stanicu, ale aj do centra, je to pešo asi 15 minút, autom maximálne tri minúty.

Z oznámenia stavebného úradu v Malackách vyplýva, že štátny podnik Vojenské lesy a majetky v auguste 2019 požiadali stavebný úrad o územné rozhodnutie pre vybudovanie projektu bytových domov Sadová. Koncom novembra bolo už územné rozhodnutie právoplatné. Vojenské lesy a majetky tak mohli začať pripravovať projekt pre stavebné povolenie a následne aj stavbu. No štátny podnik sa iba dva mesiace po vydaní územného rozhodnutia rozhodol pozemky zrazu predať.

Minister obrany Peter Gajdoš predaj pozemkov schválil 24. januára 2020, teda mesiac pred voľbami a iba dva mesiace po vydaní územného rozhodnutia pre štátne domy. K samotnému predaju a podpisu zmluvy došlo na Valentína 14. februára. Pozemky o výmere zhruba jedného hektára sú už v katastri zaplombované.

Predávaný pozemok (vľavo) je v susedstve...
DN - IMG 20200225 1219017 Panorama Predávaný pozemok (vľavo) je v susedstve radovej zástavby a Zámockého parku

Defence News sa obrátilo na ministerstvo obrany s niekoľkými otázkami. Napríklad, prečo sa štátny podnik Vojenské lesy a majetky išli hrať na developera, keď to nie je úloha štátneho podniku. Ďalej, prečo žiadali o územné rozhodnutie, keď následne pozemok predali neznámej firme. Ani na jednu otázku ministerstvo obrany neodpovedalo.

Meter za 123 eur aj s DPH, sused predáva po 200 Rezort obrany tiež mlčí, či bola na pozemok vyhlásená súťaž a prečo a ako si štátny podnik vybral práve spoločnosť Kreator Atelier, ktorá nemá ani internetovú stránku. Spoločnosť pritom sídli doslova iba pár krokov od ministerstva obrany. Pozemky o rozlohe zhruba 11 000 metrov štvorcových predal štátny podnika za 123 eur za meter štvorcový. K cene sa dopracoval znalec, ktorý spolupracuje s VLM. Pritom iba pár metrov ďalej sa aktuálne na Zámockej ulici predáva súkromný stavebný pozemok po 200 eur za meter.

Je pravda, že rozsiahly pozemok je aktuálne zarastený a evidentne sa oň štátne lesy už dlhšie nestarali, no vyklčovanie náletových drevín a mladých borovíc nebude až taký problém. Ani finančný ani technický.

Predali vlastné sídlo, aby si ho prenajali

Vojenské lesy a majetky predali 17. februára...
DN - IMG 20200225 1242293 Vojenské lesy a majetky predali 17. februára vlastné sídlo, aby si ho na dva roky prenajímali s opciou na ďalšie roky.

Pozemky nie sú jediným zvláštnym predajom nehnuteľností v odštepnom závode VLM Malacky. Ten šiesteho februára opakovane vyhlásil súťaž na štvorpodlažnú administratívnu budovu v centre Malaciek, kde odštepný závod VLM sídli. Budovu chceli predať, no zároveň si ju na dva roky prenajať. Ten istý znalec, ako v prípade pozemkov, ju ocenil na 869 000 eur.

Prvý pokus o predaj štátny podnik zrušil, lebo sa prihlásil iba jeden uchádzač. Druhý pokus, zo šiesteho februára, už vyšiel. Budovu kúpili spolu dve malacké firmy – Benzinex Slovakia s.r.o. a STAVA REAL.

Vojenské lesy a majetky však vo vyhodnotení nezverejnili, koľko iných ponúk na odpredaj budovy dostali. Malacké firmy ponúkli 900 000 eur za samotnú budovy a 192 000 eur za dvojročný prenájom. Štát, resp. štátny podnik, tak dostane 708 000 eur za administratívnu budovu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #pozemky #MO SR #parlamentné voľby 2020