Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Slovenských vojakov presunuli z Iraku do Kuvajtu

Aktualizované 15.30 hod. o vyjadrenie Roberta Fica.

07.01.2020 09:54 , aktualizované: 12:50
DN - irak-vojaci-slovensko.jpg Foto:
Slovenských vojakov presunuli z Iraku do Kuvajtu
debata

Siedmich slovenských vojakov umiestnených v Iraku na výcvikovej misii NATO dočasne premiestnili do inej krajiny.

Informoval o tom Úrad vlády Slovenskej republiky.

„Vzhľadom na aktuálnu situáciu v Iraku, ktorá viedla k pozastaveniu aktivít výcvikovej misie NATO, prebehla dočasná relokácia siedmich slovenských vojakov mimo územia Iraku v súlade s bezpečnostnými pravidlami,“ uvádza sa v stanovisku predsedu vlády Petra Pellegriniho.

Následné kroky budú podľa úradu vlády realizované po konzultácii so spojencami.

Ministerstvo obrany o hodinu po úrade vlády informovalo, že o situácii vie. „Ministerstvo obrany SR je o celej aktivite informované a celú situáciu monitoruje. Slovenskí vojaci sú aktuálne v poriadku a plnia úlohy v súlade s rozhodnutím velenia misie,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Danka Capáková s tým, že z bezpečnostných dôvodov nie je možné podať bližšie informácie.

Napriek tomu predseda strany Smer Robert Fico na tlačovej konferencii v utorok popoludní oznámil, že slovenskí vojaci sú momentálne v Kuvajte.

Premiér Pellegrini avizoval možný presun vojakov už v pondelok, keď tlmočil stanovisko veľvyslancov členských krajín NATO. Vtedy uviedol, že všetci príslušníci výcvikovej misie sú v bezpečí.

Nemecko tiež informovalo, že z bezpečnostných dôvodov stiahne časť svojich vojakov z Iraku a presunie ich do Jordánska a Kuvajtu. Krajina má teraz v Iraku okolo 120 vojakov.

Podľa vyjadrení nemeckých vojenských predstaviteľov nejde o trvalé riešenie, ale iba o dočasné opatrenie. Vojakov stiahli najmä z Bagdadu a mesta Taji.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Slovenskí vojaci #NATO #Irak #Peter Pellegrini #Kuvajt