Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Ministerstvo obrany krátko pred voľbami objednalo autá za 1,7 milióna eur

Vojenskí policajti budúci rok dostanú nové SUV Kia Sportage a Hyundai Tuscon. Za 52 nových vozidiel plánuje ministerstvo obrany zaplatiť 1,7 milióna eur. Jedno vozidlo aj s výbavou tak vychádza na 28 100 eur v prípade vozidiel Kia a Hyundai Tuscon bude stáť 28 896 eur s DPH.

20.12.2019 06:00
DN - vojenska-policia-terrenne-suv-auta-4- Foto:
Ministerstvo obrany krátko pred voľbami objednalo autá za 1,7 milióna eur
debata

Vyplýva to zo zverejnených rámcových zmlúv s dvomi dodávateľmi. Obchod za 1,7 milióna eur uzavrelo ministerstvo iba dva mesiace pred voľbami.

Rezort obrany ešte v októbri vypísal verejnú súťaž na dodávku policajných vozidiel typu SUV. Celkovo obstarávali 52 vozidiel s pohonom 4×4. Do súťaže sa prihlásili štyri firmy. Nakoniec v elektronickej aukcii uspela Kia Slovakia a firma Autopolis ako dodávateľ Hyundai.

Škodovka neuspela cenou

V súťaži sa okrem víťazov Kia Slovensko a Autopolisu zúčastnili aj Škoda Auto Slovensko a Prvý trenčiansky autoservis. Hoci prvotné ponuky boli veľmi vyrovnané na úrovni 33 tisíc eur za auto, tak po elektronickej aukcii klesla cena až na 28 100 eur v prípade Kie a 28 896 eur dal Autopolis. Škodovka v aukcii znížila cenu na 29 698 eur za kus a Prvý trenčiansky autoservis chcel predávať SUV až za 32 750 eur.

Zaujímavosťou je, že v prvotnej ponuke ešte pred elektronickou aukciou sa s cenou na jedno euro zhodli firmy Autopolis a Prvý trenčiansky autoservis – obaja dali ponuku 34 375 eur. Autopolis však k tomu pridal ešte 42 centov.

Ministerstvo je spokojné

Ministerstvo obrany je so súťažou spokojné. „Vďaka elektronickej aukcii došlo k významnej úspore finančných prostriedkov, pretože rozdiel medzi predpokladanou hodnotou zákazky a vysúťaženou cenou po aukcii je viac ako 298 000 eur s DPH,“ konštatovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

Ako ďalej dodala, tak dodávané autá budú mať aj predlženú záruku sedem rokov alebo 150 000 km v prípade Kie a štyri roky alebo 150 000 km u vozidiel Hyundai. „Súčasťou kontraktu je aj bezplatný servis a prehliadky na štyri roky alebo 150 000 km,“ uzavrela Capáková.

S majákmi a bez nich

Ministerstvo obrany obstarávalo 42 SUV pre vojenských policajtov aj s majákmi. Tie dodá Kia. Ďalších desať SUV majú mať majáky schované a navonok budú pôsobiť ako civilné autá. Tieto dodá Hyundai resp. Autopolis.

Rámcové zmluvy sú postavené na štyri roky s maximálnou cenou 1,43 milióna eur pre Kiu (42 vozidiel) a 327 tisíc eur pre Autopolis (Hyundai Tuscon).

debata chyba
Viac na túto tému: #tender #SUV #Kia Sportage #MO SR #parlamentné voľby 2020 #Hyundai Tuscon