Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Policajná papuča je orgán moci. Demontáž je útok na verejného činiteľa

Paragrafy zákonov majú rôzne úskalia. Vedel by o tom hovoriť 42-ročný Trnavčan. Ten na parkovisku vo Veľkom Mederi dostal od mestskej polície tzv. papuču, lebo podľa nej neodôvodnene blokoval miesto pre návštevníkov polikliniky. Muž však blokovacie zariadenie aj s kolesom odmontoval a na rezervnom kolese chcel na aute odísť. Teraz je obvinený nie z priestupku, ale rovno z prečinu útoku na orgán verejnej moci.

28.11.2019 14:30
DN - Polícia Papuca Foto:
Policajná papuča je verejný činiteľ. Neoplatí sa demontovať
debata

Trnavčan vo Veľkom Mederi nielen že zle parkoval, ale ešte aj zle videl. Krajská policajná hovorkyňa v Trnave Mária Linkešová totiž uviedla, že zle parkujúci Trnavčan si nevšimol, že mestská polícia je stále na parkovisku, keď začal odmontovávať koleso aj s papučou.

„Hliadka mestskej polície ho pri odjazde z parkoviska zastavila. Vodič sa k demontáži zariadenia priznal, navyše prišiel aj o osvedčenie o evidencii vozidla. Namiesto maximálnej pokuty 150 eur, ktorá mu hrozila za dopravný priestupok, teraz čelí trestnému stíhaniu. Za odstránenie blokovacieho zariadenia zákon totiž ukladá trestnú sadzbu od troch do osem rokov,“ uviedla policajná hovorkyňa Linkešová.

Policajná papuča je v zmysle zákona prejavom štátnej moci. Z pohľadu zákona tak poškodenie alebo demontáž papuče je to isté, ako zranenie alebo útok na živého verejného činiteľa pri výkone svojich oprávnení.

Pred štyrmi rokmi súd za to isté odsúdil Martinčana (24) na ročné väzenie s dvojročným podmienečným odkladom. Trest dostal na úplne spodnej hranici trestnej sadzby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Trnava #parkovanie #Veľký Meder #papuča #verejný činiteľ #KR PZ