Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Poľsko bleskovo stiahlo svojho generála z velenia EUROCORPS. Môže to svedčiť o špionáži

Bleskové stiahnutie generála z medzinárdných štruktúr nie je veľmi bežné. A tobôž nie samotného veliteľa a ešte aj takto verejne. Poľský generál a veliteľ medzinárodnej jednotky EUROCORPS Jarosław Gromadziński sa však prakticky okamžite musel hlásiť doma na poľskom ministerstve obrany. Rýchle stiahnutie zo Štrasburgu môže svedčiť o podozrení zo špionáže pre nepriateľa.

27.03.2024 21:38
genpor. Jaroslaw Gromadziński Foto:
Generálporučík Jaroslaw Gromadziński pôsobil aj v nemeckom Wiesbadene, kde americké špeciálne sily cvičia ukrajinských vojakov.
debata

Dôvodom na jeho stiahnutie majú byť závažné zistenia poľskej vojenskej kontrarozvied­ky'SKW, ktorá už začala konanie vo veci odobratia bezpečnostnej previerky. Ministerstvo obrany o stiahnutí svojho generála z velenia medzinárodných síl EUROCORPS informovala pomerne stroho a viacmenej sa obmedzilo iba na citovanie zákonov, kedy môže byť profesionálny vojak okamžite odvolaný z funkcie.

„Vojenská kontrarozviedka začala inšpekčné konanie týkajúce sa bezpečnostnej previerky generálporučíka Jaroslawa Gromadzińského po získaní nových informácií o tomto dôstojníkovi, preto bol s okamžitou platnosťou odvolaný z funkcie,“ napísalo poľské ministerstvo obrany.

Ďalej už len citovalo poľské zákony a dodalo, že obratom vymenuje do funkcie EUROCORPS nového poľského dôstojníka, aby nebola nijako narušená činnosť tejto medzinárodnej vojenskej jednotky.

Generál Gromadziński reagoval na správuo svojom okamžitom odvolaní na Twitteri.

„Počas 34 rokov profesionálnej vojenskej služby som vždy kládol na prvé miesto dobro služby a dobro vlasti, často aj na úkor svojej rodiny. Vždy som dôstojne reprezentoval uniformu poľského vojaka. Rád by som vás ubezpečil, že si nemám čo vyčítať. Verím, že kontrolné konanie iniciované SKW sa pre mňa skončí pozitívne,“ uviedol genpor. Gromadziński.

Rýchly koniec, špionážne problémy?

Okamžité odvolanie generála priamo z veliteľskej funkcie EUROCORPS je veľmi neštandardný postup. V prípade prešľapov vojakov, či diplomatov sa obvykle volí menej okázalý postup a nenápadná výmena vo velení.

Poľské ministerstvo obrany a vojenská kontrarozviedka si musí byť istá svojimi zisteniami, keď rovno zverejnili, že generálovo odvolanie súvisí so stratou bezpečnostnej previerky. V opačnom prípade by ministerstvu aj celej vláde hrozila medzinárodná blamáž.

V členských krajinách NATO sa za bezpečnostné riziko a dôvod na stratu bezpečnostnej previerky najmä špionáž, ale aj korupcia, či prezradenie utajovanej skutočnosti.

Generál Gromadziński okrem toho, že velil zmiešanej jednotke EUROCORPS o sile asi tisíc vojakov (Španielsko, Nemecko, Francúzsko, Rakúsko, Luxembursko, Poľsko) tak sa podieľal v nemeckom Wiesbadene aj na výcviku ukrajinských vojakov spolu s americkými špeciálnymi silami, a práve to môže byť jedným z dôvodov na jeho preverovanie.

Okamžité stiahnutie veliteľa medzinarodných síl EUROCORP svedčí skôr o tom, že nové zistenia sú naliehavé a nepôjde o novú informáciu z generálovej minulosti, alebo náhle zistenie, že vlastní neobvykle veľa nehnuteľností, ako sa to stalo na Slovensku.

DN - Minister Peter Gajdoš Čítajte viac Minister Gajdoš verí, že generál Balciar má miliónové majetky legálne

Kedy na Slovensku človek stratí bezpečnostnú previerku:

Dôvody na zrušenie bezpečnostnej previerky sa môžu v jednotlivých krajinách NATO líšiť v detailoch, ale keďže Slovensko svoje zákony harmonizovalo s EÚ a NATO, tak vo všeobecnosti sú hlavné dôvody veľmi podobné.

Podľa slovenského zákona sa za bezpečnostné riziko sa považuje:

  1. činnosť proti záujmom Slovenskej republiky v oblasti obrany štátu, bezpečnosti štátu, medzinárodných stykov, ekonomických záujmov štátu, činnosti štátneho orgánu alebo proti záujmom, ktoré sa Slovenská republika zaviazala chrániť podľa medzinárodných zmlúv,
  2. úmyselné porušenie právnych predpisov, v dôsledku ktorého by mohlo nastať ohrozenie záujmov Slovenskej republiky,
  3. zistenie, že osoba
  • je alebo bola spoločníkom špiónov, teroristov, sabotérov alebo iných osôb v minulosti odôvodnene podozrievaných z takých aktivít,
  • je alebo bola členom alebo podporovateľom akejkoľvek organizácie, ktorá sa násilnými, podvratnými alebo inými nezákonnými prostriedkami usiluje odstrániť demokratický spoločenský poriadok,
  • je pod preukázateľným nátlakom v dôsledku finančnej situácie,
  • je preukázateľne závislá od konzumácie alkoholických nápojov alebo od iných návykových látok,
  • je alebo bola zainteresovaná na akejkoľvek forme sexuálneho konania, ktoré vedie k vydieraniu alebo k nátlaku,
  • preukázala svojím konaním alebo vyjadrením nečestnosť, nedôveryhodnosť vo vzťahu k ochrane utajovaných skutočností,
  • vážne alebo opakovane porušila bezpečnostné predpisy tým, že sa snažila neoprávnene prenikať do zabezpečených komunikačných alebo informačných systémov,
  • trpí alebo trpela akoukoľvek chorobou alebo mentálnym alebo emočným stavom, ktorý môže spôsobiť výrazné poruchy v jej úsudku a správaní,
  • je pod preukázateľným nátlakom príbuzných alebo blízkych priateľov, ktorí sú zneužiteľní cudzou spravodajskou a informačnou službou, teroristickou skupinou, nelegálnou organizáciou, rizikovou skupinou alebo obdobným jednotlivcom,
  • prijíma neoprávnené platby, dary alebo iné výhody alebo zneužíva postavenie a funkciu na získavanie neoprávnených požitkov,
  • disponuje s majetkom, ktorého hodnota je neprimeraná priznaným príjmom a ktorého legálnosť pôvodu nie je schopná alebo ochotná preukázať,
  • absolvovala štúdium, kurz alebo školenie bezpečnostného charakteru na Vysokej škole Felixa Edmundoviča Dzeržinského KGB Zväzu sovietskych socialistických republík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #generál #Vojenská kontrarozviedka #Eurocorps