Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Nemecko na darknete zlikvidovalo bazár pre drogy a kyberútoky

Nemecké úrady vo štvrtok oznámili, že zlikvidovali rozsiahlu internetovú platformu, ktorá užívateľom tzv. darknetu ponúkala drogy, ako aj služby z oblasti kybernetickej kriminality či napríklad podvodne získané údaje o kreditných kartách.

23.03.2024 08:00
DN - laptop-hacker.jpg
debata

Vyšetrovateľom sa v stredu podarilo zaistiť servery tejto platformy zvanej Nemesis Market v Nemecku aj Litve, ako aj skonfiškovať kryptomeny v hodnote 94.000 eur, oznámili v spoločnom vyhlásení nemecký Spolkový kriminálny úrad (BKA) a frankfurtská prokuratúra.

Ku konfiškácii došlo po vyšetrovaní v spolupráci s americkými úradmi vrátane Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), protidrogového úradu (DEA) a federálneho daňového úradu (IRS).

www.francetravail.fr kybernetický útok osobné dáta Čítajte aj Kybernetický debakel Francúzska. Hackeri ľahko získali osobné údaje každého dospelého Francúza

Platforma fungovala na tzv. darknete, ktorý je ťažšie prístupný a užívateľom poskytuje väčšiu anonymitu. Vznikla v roku 2021 a podľa nemeckých úradov na nej figurovalo viac ako 150.000 použí­vateľských účtov a vyše 1100 predajcov, z ktorých zhruba pätina bola z Nemecka a zvyšok z celého sveta.

Dali sa prostredníctvom nej získať drogy, podvodne získané údaje aj tovary, či zaobstarať služby v oblasti počítačovej kriminality vrátane ransomvéru, phishingu či napríklad tzv. DDoS útokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #FBI #DEA #darknet #kyberbezpečnosť #IRS