Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Po streľbe na moskovskom koncerte má Putin zámienku pre masívnu mobilizáciu

"Teroristický" útok v Moskve počas koncertu sa priebehom až nápadne podobá na teroristické akcie v roku 1999, ktoré zorganizovala ruská FSB a stali sa zámienkou pre druhú vojnu v Čečensku. Ukrajinská tajná služba otvorene hovorí, že "je plánovanou provokáciou ruských špeciálnych služieb na príkaz Putina s cieľom ospravedlniť totálnu mobilizáciu v Rusku."

22.03.2024 21:34 , aktualizované: 22:52
Russia Shooting Crocus city hall Foto: ,
Ruská Rosguardia (Národná garda) zabezpečuje oblasť, keď je vidieť mohutný požiar nad obchodným centrom Crocus na západnom okraji Moskvy. V piatok 22. marca 2024 niekoľko ozbrojencov vtrhlo do veľkej koncertnej sály a strieľalo z brokovníc a automatických zbraní do davu, pričom zranili bližšie nešpecifikovaný počet ľudí. Následne založili mohutný požiar a unikli.
debata (11)

Základné fakty:

  • v piatok večer skupina pravdepodobne piatich ozbrojených mužov vtrhla na koncert sovietskej skupiny Piknik
  • V sále spustili streľbu na ľudí a následne podpálili sedadlá
  • Ruské špeciálne sily Specnaz dorazili hodinu po začiatku útoku a až po ďalších 20 minútach vtrhli dnu
  • Ruské ministerstvo vnútra tvrdí, že zadržali jednu osobu
  • Odhady obetí sa rôznia – FSB hovorí o 40 mŕtvych, iné zdroje tvrdia o násobne vyššom počte
  • Kremeľ obvinil z útoku Ukrajinu
  • Ukrajina to odmietla s tým, že si to FSB zorganizovala sama, ako teroristické útoky v roku 1999
  • K zodpovednosti sa prihlásila teroristická skupina Islamský štát
  • Veľvyslanectvo USA pred dvomi týždňami varovalo svojich občanov, aby sa pre hrozbu teroristického útoku vyhýbali veľkým verejným podujatiam a zhromaždeniam
  • Kremeľ to vtedy označil, za smiešnu provokáciu
  • Teroristov zatiaľ ruské úrady nechytili

V piatok večer vošla skupina ozbrojených mužov do nákupného centra Crocus City Hall v Moskve a nemierila si to rovno do koncertnej sály, kde sa konal koncert rockovej skupiny Piknik.

Agentúra Reuters píše, že v sále zaútočili piati muži v maskáčoch vyzbrojení automatickými zbraňami. Z dostupných videozáznamov je vidieť, že útočníci mali aj brokovnice a strieľali v sále plnej ľudí.

Zostrih videí očitých svedkov útoku v Moskve
Video
Pozor. Video nie je vhodné pre mladistvých a citlivé povahy. / Zdroj: TV Pravda

Podľa dostupných informácií ruské špeciálne sily Specnaz dorazili na miesto zhruba hodinu po začiatku streľby a následne čakali ešte ďalších 20 minút na hlavný zásahový tím. Následne vtrhli do budovy, no útočníkov už nenašli. Tí medzičasom zapálili v sále oheň, ktorý sa rýchlo rozšíril a počas vzniknutej paniky z miesta činu unikli.

Ruské ministerstvo vnútra oznámilo, že zadržalo jedného človeka. Či však ide o člena teroristickej skupíny, to už nespresnilo. Ruská tajná služba FSB veľmi rýchlo zverejnila informáciu, že streľba v Crocus City Hall v Moskve si vyžiadala 40 obetí. Toto číslo sa však nepodarilo nezávisle overiť.

Ruský telegramový kanál 112 udáva počet obetí 140, pričom však nie je jasné, koľko ľudí z tohto počtu podľa neho zahynulo. Gubernátor Moskovskej oblasti Andrej Vorobjov uviedol, že na mieste zasahuje až 70 záchranárskych tí­mov.

zväčšiť Záchranné práce po... Foto: TASS/Vladimir Gerdo
Crocus City Hall Záchranné práce po "teroristickom" útoku v obchodnom centre Crocus City Hall v Moskve 22. marca 2024.

Hasiči podľa novín Izvestija zachránili zo suterénu budovy 100 ľudí. Svedkovia pre telegramový kanál Mash povedali, že k streľbe došlo paralelne na viacerých miestach budovy, v ktorej sa mal neskôr konať koncert ruskej rockovej skupiny Piknik.

Sála má kapacitu 6000 divákov a koncert bol údajne vypredaný. Útočníci údajne zapálili niekoľko sedadiel v hľadisku a oheň sa v dôsledku toho rozšíril po budove. Neskôr sa ozvali aj výbuchy a podľa portálu Meduza sa následne zrútila strecha budovy. Zo vzduchu teraz požiar hasia vrtuľníkmi.

Útok v koncertnej sieni pri Moskve Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Crocus City Hall po útoku zachvátil požiar.
Ruské úrady medzičasom začali vyšetrovať útok ako teroristický čin.

V reakcii na udalosti v Crocus City Hall zatvorili v Moskve viaceré obchodné centrá. Starosta Moskvy Sergej Sobjanin nariadil zrušiť v Moskve počas tohto víkendu všetky športové, kultúrne a iné masové podujatia, napísala agentúra AFP. Obchodné centrá evakuujú aj v Petrohrade, informovala Meduza.

Aktualizované 22:55 hod.

Islamský štát: Spravili sme to my

K zodpovednosti za útok v Krasnogorsku pri Moskve prihlásila teroristický skupina Islamský štát (ISIS). Bojovníci ISIS podľa vyjadrenia na Telegrame „zaútočili na veľké zhromaždenie… na okraji ruského hlavného mesta Moskvy,“ uviedla skupina vo vyhlásení. Ako ďalej dodali, tak útočníci sa „bezpečne stiahli do svojich základní“.

Kyjev: Spravil to Putin, aby mohol mobilizovať

Kremeľ i oficiálne ruské médiá okamžite za vinníka označili Ukrajinu. Kyjev zodpovednosť za útok na civilistov okamžite a pomerne ostro odmnietol.

„Teroristický útok v Moskve je plánovanou a zámernou provokáciou ruských špeciálnych služieb na príkaz Putina. Jeho cieľom je ospravedlniť ešte tvrdšie údery na Ukrajinu a totálnu mobilizáciu v Rusku,“ reagovalo hlavné veliteľstvo spravodajských služieb Ukrajiny.

Repríza z roku 1999?

Záchranárske práce na jednom zo zničených domov... Foto: Archív RIA Novosti
Zničený dom po teroristickom útoku v Moskve na Kaširskom bulváre 1999 Záchranárske práce na jednom zo zničených domov na Kaširskom bulváre 14. septembra 1999. Zinscenovaný teroristický útok ruskou FSB poslúšil vládre Vladimíra Putina na začatie druhej čečenskej vojny a totálne zničenie mesta Groznyj.

Ako ďalej dodali, tak Putin má s podobným „divadlom a masakrom vlastných ľudí“ bohaté skúsenosti ako je napríklad vyhodenie do povetria niekoľkých domov na juhu Moskvy v roku 1999, keď zahynulo 124 ľudí. „Teroristický čin Čečencov“ vtedy využil Vladimír Putin ako zámienku na začatie druhej čečenskej vojny a úplné zničenie čečenského hlavného mesta Groznyj.

Neskoršie vyšetrovanie však ukázalo, že nešlo o teroristický čin čečenských militantov, ale o naplánovanú akciu FSB. Ešte pred zverejnením záverov komisie dvoch kľúčových členov komisie – Sergeja Jušenkova a Jurija Ščekočichina – v apríli resp. júli 2003 zavraždili doteraz neznámi atentátnici. Právnika komisie Michaila Trepakina síce nezabili, ale v októbri 2003 ho zatkli a stal sa jedným z najnámejších politických väzňov v Rusku.

„Vyhlásenie hovorcu Peskova o vojne a nie špeciálnej operácii krátko pred teroristickým útokom bolo len falošným začiatkom starostlivo naplánovanej špeciálnej operácie Kremľa. Svedčí o tom nerušený pohyb skupiny militantov s útočnými puškami centrom Moskvy, ako aj množstvo ďalších nespochybniteľných dôkazov,“ uzatvára svoje stanovisko Kyjev s tým, že pred prípravou teroristického útoku v Rusku vopred varovalo viacero veľvyslanectiev pôsobiacich v Moskve.

USA varovali FSB vopred

Pred dvoma týždňami veľvyslanectvo USA v Rusku varovalo, že „extrémisti“ bezprostredne plánujú útok v Moskve. Veľvyslanectvo vydalo svoje varovanie iba niekoľko hodín po tom, ako FSB uviedla, že prekazila útok na moskovskú synagógu, ktorý uskutočnila bunka militantnej sunnitskej moslimskej skupiny Islamský štát. Zároveň vyzvali občanov USA, ktorí sa nachádzajú v Rusku, aby sa vyhýbali veľkým verejným podujatiam a zhromaždeniam práve pre zvýšené riziko teroristického ú­toku.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #teroristický útok #Vladimir Putin #Crocus #Specnaz