Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Prezident Ugandy svojho syna najprv vyhodil a teraz vymenoval za veliteľa armády

Ugandský prezident Yoweri Museveni (79), ktorý je pri moci nepretržite od roku 1986 nečakane vymenoval svojho syna za najvyššieho veliteľa armády. Pripravuje sa tak zrejme na založenie rodinnej prezidentskej tradície. V roku 2026 majú byť prezidentské voľby a očakáva sa tak, že syn bude kandidovať nemiesto otca.

23.03.2024 06:00
Serbia Uganda Foto: ,
Ugandský prezident Yoweri Museveni (79) vymenoval svojho syna za šéfa armády a plus jeho kamarátom dal ministerské kreslá v novej vláde.
debata

Museveniho syn, generál Muhoozi Kainerugaba (49), v poslednom čase organizuje po celej krajine zhromaždenia, čím porušuje zákon, ktorý zakazuje dôstojníkom armády angažovať sa v straníckej politike.

Kainerugaba však tvrdí, že jeho aktivity – vrátane nedávneho založenia aktivistickej skupiny známej ako Vlastenecká liga Ugandy – nie sú stranícke a sú zamerané na podporu vlastenectva medzi Uganďanmi. Ako inak.

Ugandský prezident Yoweri Museveni prepustil... Foto: SITA/AP, Hajarah Nalwadda
Uganda President's Son Fired Ugandský prezident Yoweri Museveni prepustil svojho syna Muhooziho Kainerugabu z funkcie veliteľa pozemných síl v utorok 4. októbra 2022 po tom, ako syn na Twitteri pohrozil obsadením hlavného mesta susednej Kene, čo vyvolalo vo východnej Afrike všeobecné znepokojenie. Teraz sa javí, že v rodine je všetko urovnané, lebo 21. marca 2024 svojho syna vymenoval rovno za najvyššieho veliteľa ozbrojených síl Ugandy.

Podľa vyhlásenia armády bol Kainerugaba do svojej novej funkcie povýšený vo štvrtok. Dvaja z jeho najbližších poradcov dostali ministerské posty v rámci reorganizácie vlády, ktorá bola takisto oznámená vo štvrtok neskoro večer, čo podporilo špekulácie, že prezident Museveni podporuje Kainerugabove „vlastenecké“ aktivity.

Nebolo to tak vždy. Pred dvomi rokmi v roku 2022 musel dať otecko prezident svojmu synovi generálporučíkovi zaucho v podobe odvolania z funkcie veliteľa pozemných síl. Horkokrvný Mahoozi totiž bez akejkoľvek príčiny s plnou vážnosťou napísal, že Ugandská armáda je pripravená obsadiť hlavné mesto susednej Kene, čo dvihlo mandle nielen Keňanom, ale na koberček si zavolali veľvyslanca Ugandy v regióne stále vplyvná Veľká Británia.

Nechceme britskú monarchiu, budeme mať vlastnú

Museveni, ktorý sa prvýkrát dostal k moci po vojenskom prevrate v roku 1986 a za prezidenta bol zvolený už šesťkrát, zatiaľ oficiálne neoznámil, či a kedy sa chystá do dôchodku.

Vo vládnucej strane Hnutie národného odporu nemá žiadnych súperov, preto sa mnohí pozorovatelia domnievajú, že jediným potenciálnym súperom pri výbere jeho nástupcu by mohla byť armáda. Ktorá je však teraz plne v rukách jeho syna. Synáčikovi spojenci sú aktuálne strategicky rozmiestnení na veliteľských pozíciách vo všetkých bezpečnostných službách.

Ďalšie prezidentské voľby v Ugande by sa mali konať v roku 2026, kde sa očakáva posun funkcie z otca na syna.

Prezident Ugandskej republiky Yoweri Kaguta... Foto: SITA/AP, Mikhail Metzel
Russia Africa Summit Uganda president russia president Prezident Ugandskej republiky Yoweri Kaguta Museveni (vľavo) veľmi dobre vychádza s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. Na snímke si podávajú ruky počas samitu Rusko - Afrika v ruskom Petrohrade vo štvrtok 27. júla 2023.

Kainerugabovi stúpenci tvrdia, že ponúka Ugande možnosť pokojného odovzdania moci v krajine, ktorá ho nemala od získania nezávislosti od britskej koloniálnej nadvlády v roku 1962.

Opoziční lídri, kritici a ďalší ľudia túžiaci po zmene však tvrdia, že jeho nástup povedie východoafrickú krajinu k dedičnej vláde a vytvorenie novej monarchie, ktorej sa iba v roku 1962 zbavili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #syn #Uganda #veliteľ armády